Yukon River Quest

De Yukon River Quest, ’s werelds langste kano en kajak wedstrijd. Tijdens deze race strijden verschillende teams uit verschillende landen om de overwinning.

De race vindt plaats over 715 kilometer en gaat van Whitehorse naar Dawson City in Canada. Het evenement vindt jaarlijks plaats en het startschot klinkt op 25 juni om 12.00 uur (21.00 uur Nederlandse tijd).

Dit jaar hebben zich 66 teams met 153 kanovaarders uit de hele wereld zich ingeschreven. Niet eerder hebben zo veel verschillende nationaliteiten zich aan de startlijn gemeld.
Dertien landen zijn vertegenwoordigd: Oostenrijk, Australië, België, Canada, Frankrijk, Frans-Polynesië, Duitsland, Groot-Brittannië, Guatemala, Japan, Verenigde Staten,
Noorwegen, Zwitserland en Nederland.

Om een indruk te krijgen van de zwaarte van de tocht hoef je alleen maar te kijken naar de resultaten van vorig jaar. 49 Van de 62 aan de start verschenen teams wisten de finish te behalen.
De tocht behelst ongeveer 715 km (444 miles) en deze afstand moet binnen 84 uur gevaren worden. Daarnaast zijn er twee deadlines; een van 14 uur om aan het einde van Lake Laberge te komen, en de andere van 35 uur om in Carmacks aan te komen. Als die tijden niet worden gehaald ligt een team uit de race. Buiten de verplichte rustpauzes van in totaal 10 uur, wordt er non-stop gevaren.

Het is een echte “Race naar de Midnight Sun”, waar veel van de beste kanovaarders van de wereld zich verzamelen.

De twee Nederlandse teams bestaan uit ieder 6 personen en ieder team vaart in een open kano.

Team 16: “The Future is Now”

Deelnemers: Katrien Van den Branden (Captain), Annemarie den Houting, Tim Dellaert, Joost Wevers, Wilco de Groot en Wim Temmerman.

Team 17: “Let’s Build Together”

Deelnemers: Ilse Van Hove (Captain), Ashild Lilleholt-Hov, Henning Hov, Peter van den Berg, Adrie van Eersel en Erik Vos.

De teams zijn ieder in het bezit van een ‘spot’, een gps-systeem waarmee ze te volgen zijn.
Zodra de race van start gaat kun je getuige zijn van de race door op een van de rechter afbeeldingen te klikken.

Voor een goede indruk bekijk dit filmpje eens van de Belgische deelnemer Francis Soenen die dit jaar opnieuw zal deelnemen.