Varen met Vada, rond Wageningen

Door Corrie Wiltenburg

Zondag 16 maart 2014 vóór 8 uur  togen we met 8 kajaks en 8 bevers naar Wageningen om een flinke tocht in hun contreien te gaan varen met  liefhebbers van  wsv Vada.
Met evenveel thuisvaarders werden wij ingewijd in hun territorium. Eerst een stukje Nederrijn stroom opwaarts om vervolgens de hoge Rijndijk te beslechten naar het Lingekanaal. We kregen de heldere instructie bij de overdraagplaatsen niet op elkaar te wachten omdat het met deze groepsgrootte  veel te vertragend zou zijn en we toch wilden proberen rond 17.00 uur terug te zijn. Bij de eerste stuw zouden verdere instructies volgen. Voorop varend troffen we na enkele km een stuw aan de rechterkant. Gelukkig zat er iemand om ons de weg de Linge op te wijzen. Rechtdoor.

Tocht met Vada 03-2014

Nog geen twee kilometer verder zagen we de stuw, maar ruim voor we daar waren hoorden we roepen. Wat bleek? Een stuk terug rechtsaf was ook de Linge en daar hadden we heen gemoeten. Met enkele extra km verliep de verdere tocht vlekkeloos. Er volgden nog de nodige stuwen en overdragingen tot we bij het laatste en mooiste stuk kwamen voor we de Rijn weer op zouden gaan, de Zeeg. Hier varen we door een natuurgebied  met stroom tegen. Onder de smalle bruggetjes werd deze goed voelbaar waardoor het nemen van zo’n doorgang een redelijke uitdaging werd.  Een erg leuk en mooi stuk.
De laatste overdraging naar de Nederrijn is een peulenschil omdat we al eerder onder de Rijndijk zijn doorgevaren. Eenmaal op de Rijn hebben we een forse wind in de rug, we gaan stroomopwaards, maar stroom is niet voelbaar. De laatste tien kilometer gaan we al surfend terug langs en door het prachtige rivierenlandschap met koninkpaarden en Schotse hooglanders aan de oevers.
Bij Vada nog een lekkere douche genomen en in hun kantine, met uitzicht over het water, nog wat te drinken en een patatje. Toon Hoefsloot, auteur van  het boek geen golf te hoog, leest op aanstekelijke wijze voor uit eigen werk waarin hij beschrijft hoe hij, in iets pittigere omstandigheden, deze 34 kilometer lange tocht eerder heeft afgelegd.
Naast deze mooie tocht levert zo’n uitwisseling gezelligheid, ideeën en contacten op. 17 mei komen vaarders van Vada een weekeinde naar de Biesbosch en mogen wij gastvereniging zijn.